Mag het soms ook wat minder hard en kritisch?

Ik weet het, het is weeral eeuwen geleden sinds ik laatst iets postte. Momenteel zit ik nog steeds in mijn examenperiode en daardoor is het echt te druk om mijn blog bij te houden. Er ligt sinds enkele dagen iets op mijn maag, waar ik gewoon over moest schrijven. En het gaat over… Temptation Island.

Als jullie nu denken dat er een klaagzang aankomt over het programma of juist een ode aan mijn favoriete programma ooit, dan heb je het mis. Ik heb nog nooit naar Temptation Island gekeken en ik ben het ook niet van plan. Ik ben een beetje hypersensitief, waardoor de emoties en gebeurtenissen in de show toch te veel impact zouden hebben op mijn emoties. Bovendien staat sociale media er vol van, waardoor ik het onbewust toch deels volg. En daar wrong enkele dagen geleden het schoentje.

Een paar dagen terug werd mijn Facebook feed plots gebombardeerd met “temptation”. Een voor een werden de verleiders, verleidster en deelnemende koppels onthuld. En daar kwamen natuurlijk de bijhorende reacties bij kijken. Uit nieuwsgierigheid, en studieontwijkend gedrag, klikte ik op de artikels om te ontdekken wie dit jaar het avontuur aan ging. En toch zijn het de vele reacties die me zijn bijgebleven.

De reacties op de nieuwe generatie verleidsters waren allesbehalve mild. Reacties als ‘wat een bende draken’ en ‘er valt niks te verleiden dit jaar’ leken de algemene conclusie te zijn over de groep verleidsters. Honderden mannen en nog zo veel vrouwen stonden een voor een klaar met harde verwijten en kritiek op de vrouwen. En dat deed me wel iets.

Ik ga geen uitspraken doen over de achterliggende motivaties om mee te doen aan het programma. Ik begrijp niet waarom mensen deelnemen aan zo’n programma, dat eigenlijk toch gewone pure drama- en uitlachtelevisie is, maar iedereen mag van mijn part kiezen wat hij doet met zijn of haar leven. De term verleidster zorgt ervoor dat de verwachtingen voor de deelnemende vrouwen hoog liggen. Verleidsters moeten namelijk verleidelijk zijn en dus knap, wulps en vooral erg sexy zijn. En akkoord, toen ik het artikel met verleidsters, vond ik ook dat enkel niet aan mijn idee van een knappe vrouw voldoen, maar who am I to judge?

Ik vind dat de nieuwe lichting verleidsters in het algemeen knappe vrouwen zijn. Ja, de ene draagt misschien wat te veel make-up (wat ik overigens zo’n irritante opmerking vind van mannen), misschien hebben sommigen wel wat aan zich laten sleutelen, en de ene is lang niet zo mooi als de ander, maar in het algemeen zijn het allemaal mooie vrouwen.Voldoen ze niet allemaal aan de norm om Miss Universe te worden? Natuurlijk niet, maar wat maakt dat nu uit. Als enkel topmodellen als knap zouden worden beschouwd, zouden er maar weinig knappe vrouwen bestaan in de wereld. Bovendien, smaken verschillen. En maar best ook, anders zouden we allemaal op dezelfde paar mensen vallen en wat zou dat vervelende gevolgen hebben.

Wat ik eigenlijk gewoon wil zeggen met al het bovenstaande: waarom moeten we toch zo hard en kritisch zijn voor een ander? En dan vooral op sociale media. Die verleidsters zijn ook maar gewone mensen hoor. Ik voelde mij al slecht bij die commentaren, laat staan de meisjes in kwestie zelf. Oke, als je deelneemt aan Temptation Island weet je op voorhand wel dat de kritiek niet mild gaat zijn, maar daarom moeten mensen nog niet gaan overdrijven. Aan alle mannen die de vrouwen draken noemen: hoe hoog ligt jullie lat dan? Welke vrouw voldoet dan wel aan jullie eisen? Ik stel me ook altijd te vraag, hebben jullie dan zelf al eens in de spiegel gekeken? Want sorry, de meeste mannen die het eerst klaar staan met hun kritiek zijn nu ook niet allemaal Mister Universe. Als je echt zo’n hoge verwachtingen hebt van vrouwen en het vrouwelijke uiterlijk vrees ik dat je lang single zal blijven. En vrouwen onder elkaar zijn misschien nog een tikkeltje erger. Ik walgde nog het meest van de reactie van een of andere vrouw, die ik hier even Sonja ga noemen. Sonja vond namelijk dat de verleidsters ook elk jaar dikker worden. Doodleuk voegde ze er ook nog aan toe, waarbij ze haar beste vriendin ook nog eens tagde, ‘zoals ons maken ze ze niet meer, hé’. Als je de verleidsters bekijkt kan je toch geen enkel meisje dik noemen. Ze hebben niet allemaal maatje 36, maar dat is maar goed ook. Op verleidelijk zijn staat namelijk geen kledingmaat. Maar goed, Sonja’s profielfoto sprak ook genoeg voor zich om te beseffen waarom ze zo’n uitspraken deed. Dus neen, de verleidsters worden niet elk jaar dikker. Het is gewoon jouw wereldbeeld dat niet klopt, beste Sonja. Je zou ook niet willen dat mensen zo over je dochter praten, dus hou dan misschien beter je mond.

De vele reacties deden me zo veel, dat ik nog meer achter mijn beslissing sta om niet naar Temptation Island te kijken. Er is al zoveel haat, of is het jaloezie, voor het programma nog maar begonnen is. Het opent alvast mijn ogen over hoe hard mensen soms voor elkaar zijn. Sociale media haalt op dat vlak echt het slechtste in mensen naar boven en dat is gewoon jammer. Het is niet dat je je anoniemer voelt op sociale media, dat je ook echt anoniem bent. Harde kritiek kwetst en denkt niet dat de deelneemsters daar gevoelloos voor zijn. Ook als het via sociale media gebeurt en niet gewoon in hun gezicht. Dus bij deze een klein oproepje: kunnen we voortaan allemaal een beetje minder kritisch zijn voor elkaar?

Liefs,

Emma

P.S.: wat vinden jullie van Temptation Island?

Geef een reactie

CommentLuv badge