must see

Must see: shameless

Vandaag opnieuw een serie in de kijker. Deze keer geen nieuwe, maar een serie die al bestaat sinds 2011. Toen ik voor het eerst hoorde van de serie dacht ik dat het helemaal mijn ding niet zou zijn. Een humoristische serie over een marginaal gezin? Het leek totaal niet mijn humor. Tot ik Shameless echt begon te kijken…

Shameless US is een Amerikaanse serie, een remake van de gelijknamige Britse serie. De Britse serie heb ik nooit bekeken en dat ga ik waarschijnlijk ook niet doen, aangezien Britse humor echt niet mijn soort humor is.

Shameless gaat over het gezin Gallagher. Een disfunctioneel en arm gezin met zes kinderen. De ouders hebben beiden al heel hun leven problemen met alcohol en drugs, de moeder is vaak zelfs niet in beeld. Het gezin wordt eigenlijk draaiende gehouden door de oudste dochter Fiona.

Iedereen in het gezin heeft zo zijn eigen problemen. Je kan de familie bekijken als uitschot. De meeste hebben wel problemen en om rond te komen moeten ze allemaal wel eens iets illegaal doen. De kinderen komen vooral in de problemen door hun vader Frank. In de eerste aflevering zat ik soms met gefronste wenkbrauwen te kijken. Wat een marginaal gedoe! Drugs, seks, drank, niks wordt geschuwd in het gezin Gallagher.

Maar Shameless is zoveel meer dan dat. Het deed mijn ogen wat openen, dat er ook een andere kant is aan ‘uitschot’. De kinderen van het gezin Gallagher zijn zoveel meer dan dat. Leven met ouders met een verslaving is zwaar. De kinderen zijn vooral op zichzelf toegewezen en zorgen zelf grotendeels voor het inkomen thuis. En dan nog gaat vader meestal met het geld lopen, om het dan weer volledig op te doen aan drank. 

Ik hou van de personages van Shameless. Ze zijn allemaal zo diepzinnig en hebben zo veel meer in zich dan anderen zouden denken. Fiona slaat er op haar 21ste in om een volledig huishouden met vijf kinderen te laten draaien. De oudste zoon Lip is dan weer stiekem een genie, maar zal hij ooit gaan studeren met zijn achtergrond? En zo heeft elk kind wel iets heel eigen aan zijn of haar karakter.

De serie barst van de humor, maar heeft ook een serieuze kant. Zo heb ik het al een paar keer niet droog kunnen houden, zeker als de kinderen weer eens in de steek worden gelaten door een van hun ouders. Moest de serie enkel humoristisch bedoeld zijn, zou het waarschijnlijk niet mijn ding zijn. Maar de serie heeft zo veel verhaal en diepgang. Je leeft echt mee met de personages, ook al hebben ze een volledig andere leefwereld dan ikzelf. Het doet je wel even stilstaan hoe anders je leven eruit kan zien, afhankelijk van het huis waarin je geboren bent.

Een absolute aanrader deze serie. Ondertussen zijn er al zeven seizoenen verschenen, en ik zit momenteel al seizoen drie. Nog heel veel kijkplezier dus!

Liefs,

Emma

2 gedachten over “Must see: shameless

Geef een reactie

CommentLuv badge