Skincare. Hoe stel je je eigen routine op?

Ik heb nooit echt problemen gehad met mijn huid, althans niet die op mijn gezicht. De laatste tijd heeft mijn huidje heel wat moeten doorstaan en het koude weer heeft daar absoluut niet bij geholpen. Ik heb plots last van opvallende rode vlekken en mijn huid is extreem droog. Ook lijken mijn poriën plots enorm opvallend. Samengevat, ik ben er niet meer gelukkig mee en het is tijd om er verandering in te brengen!

Op het vlak van skincare heb ik tot nu toe nauwelijks een routine. Als je jong bent, moet je vaak minder smeren dan vrouwen op leeftijd. Maar nu merk ik het laatste jaar dat mijn huid iets meer nodig begint te hebben. Nu gebruik ik enkel een dagcrème ’s morgens en dat is niet meer voldoende. Tijd om een eigen skincare routine op te stellen. 

Ik weet zelf heel weinig over huidverzorging en vind het eerlijk gezegd ook maar heel onduidelijk. In de winkels verdrink je bijna in het aanbod van producten. Reinigingsmelk, scrubs, olie, lotions, noem maar op. Wat heb je allemaal nodig en in welke volgorde breng je het aan? Ik zocht het uit!

Stappenplan

Op internet vond ik een stappenplan over de volgorde waarin je je skincare aanbrengt. Ideaal, want zou weet ik ook meteen welke producten ik allemaal moet aankopen. Natuurlijk zal er geen perfecte routine bestaan. Iedere huid is anders, dus een ander type huid zal een andere routine vereisen.

Stap 1 : Cleanser

Je huid schoonhouden is een must voor een goede huidverzorging. Als je make-up draagt, moet je zeker eerst al je make-up verwijderen. Verwijder best eerst plaatselijk met een watje je oogmake-up en lippenstift, zodat het niet over je volledige gezicht beland.

Daarna neem je er een cleanser bij om je gezicht volledig schoon te maken. Vroeger deed ik dit gewoon met warm water, maar dat is blijkbaar niet voldoende. Er bestaan heel wat verschillende cleansers. De ene is agressiever dan de ander, kies dus een cleanser die bij je huid past.

Stap 2: Toner

Daarna breng je met een watje toner aan over je gezicht. Ik had dit product al vaker in de winkel zien staan en wist absoluut niet welk nut het had. Met toner verwijder je de laatste restjes make-up. Het zorgt voor een gladde en effen huid. Toner sluit de poriën, en zorgt ook voor het verdwijnen van rode vlekken en opvallende droge plekjes. Een must in je skincare.

Stap 3 : Exfoliant

Een exfoliant, of ook een klassieke scrub, breng je aan op een volledig gereinigde huid. Goed dat ik dit opzocht, want ik dacht dat dit de eerste stap zou zijn na het verwijderen van je make-up. Exfoliant verwijderen dode huidcellen en reinigen de huid diep. Door dit product te gebruiken vermijd je het krijgen van een oneven huid, meer zichtbare lijnen en verstopte poriën.

Stap 4 : Acne verzoring (Niet verplicht)

Stap vier is er enkel voor mensen die last hebben van acne. Daar heb ik geen last van, dus dit neem ik niet op in mijn routine. 

 Stap 5 : Serums

Ook een serum is geen verplichte stap, maar je huid kan er wel echt baat bij hebben. Het is een lichte emulsie die je kan gebruiken naast je gewone dagcrème. Een serum focust zich meestal op een probleem, maar het resultaat is meestal wel een beter gevoede huid.

Stap 6 : Voedende of hydraterende crèmes

Daarna breng je een dagcrème aan. Ook hier is het aanbod enorm en sterk afhankelijk van je huidtype. Zo kan je kiezen voor een anti-aging crème. De ene vindt dat je hier niet vroeg genoeg aan kunt beginnen, een andere spreekt dit weer tegen. Ik kies zelf voor een gewone dagcrème. Zolang ze maar erg voedend is.

Routine

Je routine hangt denk ik sterk af van de noden van je huid. Als je huid enkel droog is, is een gewone routine voldoende. Maar soms heeft je huid een tikkeltje extra nodig. 

Samengevat zijn dit de stappen die je sowieso dagelijks moet volgen, ook al is je huid best goed.

’s Ochtends : 

 1. Cleanser
 2. Exfoliant
 3. Voedende crème (zonodig ook een zonnecrème aanbrengen)

’s Avonds:

 1. Cleanser
 2. Exfoliant
 3. Voedende crème – nachtcrème

Op dit moment wil ik iets meer doen voor mijn huid, dus ga ik een iets uitgebreidere routine starten.

’s Ochtends en s’ Avonds

 1. Cleanser
 2. Toner
 3. Exfoliant
 4. Serum
 5. Voedende crème
 6.  Drie keer per week scrub tegen verstopte poriën

Producten

Het aanbod in huidverzorgingsproducten is oneindig. In de winkel vond ik het heel moeilijk om te kiezen, maar uiteindelijk kocht ik tot een aantal producten. De komende weken ga ik deze routine testen. Over de producten zal ik ook nog een aparte review schrijven.

Hebben jullie al een skincare routine?

Liefs,

Emma

4 gedachten over “Skincare. Hoe stel je je eigen routine op?

Geef een reactie

CommentLuv badge