Leestip: Pure – Julianna Baggot

Soms ontdek je een boek of een boekenreeks waarvan je meteen blij wordt. Vanaf boek één van de Pure-trilogie was ik verkocht. Pure, een dystopisch young adult verhaal heeft mijn hart veroverd en vandaag vertel ik jullie waarom.

Pure, het eerste boek van een reeks, verscheen in 2012. Het is geschreven door Julianna Baggot. Ondertussen zijn er drie boeken verschenen. Jammer genoeg is er geen Nederlandse vertaling gemaakt. Ik begrijp niet goed waarom, want het lijkt me een boek die ook bij ons erg kan aanslaan. Gelukkig is het Engels uit het boek niet te moeilijk om te lezen.

Pure is een dystopisch verhaal dat vooral over Pressia gaat. De wereld is compleet verwoest door nucleaire bommen. Iedereen die het overleefde, is misvormd of ziek geworden door het vergif. Enkel de mensen in de dome werden gespaard en zijn volledig lichamelijk in orde. Zij zijn pure. 

Pressia leeft niet in de Dome en leeft met haar opa in de gevaarlijke buitenwereld. Tijdens de ramp werd ze samengesmolten met haar pop, en ze heeft dus een poppenhoofd als hand. We lezen ook het verhaal van Partridge, een jongen uit de dome en tevens de zoon van een van de belangrijkste inwoners van die dome. Hij heeft een leven om jaloers op te zijn, maar wil maar een ding: uit de dome ontsnappen.

Het boek is overduidelijk een young adult verhaal en het bevat ook alle nodige elementen. Liefde, vriendschap en ja hoor, een soort driehoeksrelatie zoals in The Hunger Games. Toch vind ik het boek best volwassen geschreven. Ik vind het heel vlot lezen en ben fan van de schrijfstijl. 

De personages kunnen een boek maken of breken voor mij. De personages in deze reeks zijn geweldig! Pressia en Partridge zijn leuk, maar daarnaast heb je nog een heleboel nevenpersonages die ook echt interessant en diepzinnig zijn. Mijn favoriete karakter is El Capitan, een jongen die samengesmolten is met zijn broertje. Klinkt een beetje vreemd, maar het is een geweldig karakter.

De reeks bestaat uit drie boeken. Momenteel ben ik bezig aan het laatste deel, maar de eerste twee heb ik in een ruk uitgelezen. Op internet las ik dat het boek ook verfilmd zou worden. Dat lijkt me best fijn, maar helemaal niet zo eenvoudig. Als er ooit een film komt, hoop ik dat ze er iets moois van gaan maken.

Als je van het genre houdt en nog op zoek bent naar een nieuwe reeks, dan moet je dit boek zeker een kans geven. Ik vond de reeks echt geweldig en zeker geen flauw afkooksel van de typische YA boeken.

Liefs,

Emma

Geef een reactie

CommentLuv badge