Het schoonheidsideaal: wat doet dat met mij?

Sinds kort ben ik bezig met mijn bachelorproef. Daarvoor kozen we een heel leuk en interessant onderwerp: is er een mannelijk schoonheidsideaal en hoe beïnvloedt het de man? Door de vele interviews ben ik ook meer gaan stilstaan bij het vrouwelijk schoonheidsideaal. Welke impact heeft dat op mijn leven?

Sommige momenten en gesprekken doen je nadenken over bepaalde zaken. Zo ook mijn bachelorproef. Voor onze bachelorproef interviewden we al een hele hoop mannen over onzekerheden, eetstoornissen enzovoort. En sommige uitspraken zijn gewoon heel confronterend. Opvallend is dat mensen die het door bijvoorbeeld een eetstoornis moeilijk hebben, vaak een meer nuchtere kijk op de wereld hebben.

Zo praatte ik bijvoorbeeld met een transgender, die ook een eetstoornis heeft. Wat lijkt me dat zwaar. Maar hij deed wel heel intelligente uitspraken over het schoonheidsideaal. Vandaag zien we in boekjes en op tv enkel de allerknapste mannen en vrouwen. Modellen en paspoppen zijn zo mager, dat je jezelf bijna enkel nog dik kan voelen. 

Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die zich niet eens storen aan dat beeld. Ik alvast wel. En ik voel me er ook onzeker door. Op Instagram zie je enkel de meest perfecte vrouwen. Ze zijn knap, slank en lijken over bakken geld te beschikken. Want hoe kunnen ze anders al die reisjes en gave kleren permitteren? Is dat jaloezie? Ja, misschien een beetje. Al besef ik wel dat niet alles is wat het lijkt. En maar best ook, wat is er nu leuk aan een perfect leven?

Maar om terug te komen op dat ideaalbeeld. Op internet kan je veel verschillende dingen lezen over de perfecte vrouw. Volgens bepaalde onderzoeken is de ideale vrouw bijvoorbeeld 1m68 groot, weegt ze 58 kilo en heeft ze cupmaat 75C.

Hoeveel mensen voldoen exact aan die criteria? Ik denk niet zo veel. Wat ik het ergste van al vind, is dat we al die factoren niet kunnen veranderen. Ik ben maar 1 m 63, maar helaas zal ik niet meer verder groeien. Mijn ouders zijn ook niet zo groot, dus pech. Je borsten? Neen, die maat kan je ook niet bepalen. Tenzij met plastische chirurgie, maar dat is dan weer een andere keuze. En gewicht is zo afhankelijk van verschillende factoren. Dat cijfer zegt bijna niks. Zet maar eens een reeks vrouwen naast elkaar die elk 58 kilogram wegen. De ene zal heel groot en mager zijn, de ander kort en mollig, de ander gespierd… Een cijfer is slechts een cijfer. Gezond zijn is veel belangrijker. 

Daarnaast komt ook nog eens dat er heel veel gefotoshopt wordt. Enkele maanden geleden heb ik me dood geërgerd aan een artikel uit Cosmopolitan. Daarin stonden vier vrouwen, volledig naakt en trots op hun lichaam. Vier vrouwen met verschillende lichaam die elk hun mankementjes hadden. Zij aanvaardden hun lichaam, zo luidde het artikel. Maar dan merkte ik op dat elke vrouw een melkwitte huid gaat, zonder vlekje, sproetje of striemen. En dat is complete bullshit. Dus mogen we nu ons lichaam aanvaarden zoals het is, maar zijn sproeten plots iets om je over te schamen? Het artikel en de foto’s maakten me zo kwaad, dat ik er nu nog regelmatig aan terug denk.

De laatste jaren ben ik iets zekerder over mijzelf geworden. Ja, mijn billen zijn iets zwaarder en ik ben niet van de grootste. Maar beiden hebben ook hun voordelen. Soms heb ik het wel nog eens moeilijk, als ik bepaalde beelden zie van knappere en slankere meisjes. Maar dat ben ik nu eenmaal niet. Ik voldoe niet aan een stereotiep schoonheidsideaal. Ik denk dat het vooral voor pubers heel moeilijk is om hiermee om te gaan. Ik ben absoluut van mening dat er te weinig verschillende mensen getoond worden in de media. Want aan wie spiegelen we ons nu echt? Aan celebrities en modellen die er super knap uit zien, maar die ook wel de tijd en het geld hebben om een personal trainer in te huren, altijd de perfecte kleren dragen en hun eigen stylisten en make-up artiesten hebben. En dan weet je nog niet of ze niet gefotoshopt worden in de boekjes…

Zijn jullie soms onzeker over je uiterlijk of lichaam? 

Liefs,

Emma 

2 gedachten over “Het schoonheidsideaal: wat doet dat met mij?

  1. Ik heb heel weinig met het stereotype mooi. Ik hou van opvallend, afwijkend en apart. Toch is het zelfs dan nog weleens lastig. Ik ben maar klein en altijd curvy geweest (1.57m) en eigenlijk altijd wel tevreden. Door mijn medicatie ben ik bijgekomen en dat voelt niet heel prettig. Ook de eerste rimpeltjes zijn er opeens. Het voelt best raar om op je 34e opeens ontevreden over jezelf te zijn.

Geef een reactie

CommentLuv badge