Waar vind ik mijn stockfoto’s

Bron foto

Ik vind het steeds leuker om mooie foto’s te maken voor mijn blog. Het is leuk om creatieve manieren te zoeken om producten in beeld te brengen. Maar voor sommige posts is het gewoon niet mogelijk om zelf foto’s te maken.

Niet iedereen weet dat je niet zomaar elke foto van het internet mag plukken. De meeste foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd en je kan er problemen door krijgen. Ik zou het persoonlijk ook niet leuk vinden als anderen gewoon mijn foto’s overnemen en doen alsof het hun foto’s zijn. Gelukkig zijn er genoeg manieren om stockfoto’s of andere rechtenvrije afbeeldingen te vinden. Vandaag heb ik een overzicht van handige sites voor jullie.

 Pixabay

Ik gebruik Pixabay het vaakst om stockfoto’s te vinden. Mijn uitgelichte afbeeldingen vond ik meestal via die site. De site is heel handig te gebruiken. Je hoeft geen account aan te maken en je vind via eenvoudige zoekacties snel foto’s. Attributie is niet noodzakelijk, dus je bent zelfs niet verplicht om de bron of eigenaar te vermelden. Meestal plaats ik toch een linkje naar de afbeeldingen. Zo weten jullie zeker dat de afbeelding niet van mij is. Op Pixabay vind je echt een ruime keuze aan onderwerpern, zoals je hieronder kan zien.

CC search

Ik heb cc search ontdekt via school. Ik studeer journalistiek en daar moeten we ook altijd gebruik maken van rechtenvrije foto’s. CC search is een handige zoekmachine waar je kan zoeken naar rechtenvrije foto’s via andere sites. Ik vind het niet altijd eenvoudig om foto’s te vinden via de zoekmachine. Het hangt veel af van het onderwerp waar je op zoek naar bent.

Via Flickr

Op Flickr staan er heel veel mooie foto’s, maar die mag je natuurlijk niet allemaal gebruiken. Sommige mensen geven wel toestemming om hun foto’s te delen.

Via Google afbeeldingen

Je mag natuurlijk niet elke afbeelding op Google gebruiken voor je blog. Via opties, het wieltje aan de rechterkant, kan je geavanceerd zoeken. Daar kan je de gebruiksrechten instellen en dan moet je ‘onbeperkt te gebruiken of delen’ selecteren. Mooie stockfoto’s zal je er waarschijnlijk niet vinden, maar je kan altijd eens via Google zoeken als je op zoek bent naar foto’s van een bepaald onderwerp. Niet vaak succesvol, maar je kan maar proberen.

Freeimages

Ik ontdekte Freeimages nl nog niet zo lang geleden. Je moet eerst een account aanmaken, maar daarna heb je wel toegang tot een hele hoop gratis afbeeldingen. Je moet soms even zoeken en wat verder klikken, maar er staan zeker heel wat mooie foto’s op deze site. Op de site staan allerlei gratis foto’s in allerlei thema’s.

Perssectie van een site

Heel soms vind je ook afbeeldingen in het persgedeelte van een site. De foto’s van mijn post over het Eurovisiesongfestival komen van hun eigen site. Als jij dus een artikel wilt schrijven over een evenement kan je altijd een kijkje nemen op hun site.

Ik hoop dat jullie wat hebben bijgeleerd!

Liefs,

Emma

4 gedachten over “Waar vind ik mijn stockfoto’s

Geef een reactie

CommentLuv badge