Examens: de leukste periode van het jaar

Bron foto

Het is bijna zover voor mij: de examenperiode. De examenperiode en leuk zie je niet vaak in een zin staan, maar toch vind ik examens eigenlijk best wel oke. Ik studeer journalistiek, waardoor we door het jaar heen heel veel opdrachten hebben. Voor journalistieke praktijk hebben we vaak strenge deadlines, wat heel stresserend kan zijn. Daarnaast hebben we dan nog testen, presentaties en taken voor andere vakken.

Na enkele lastige maanden kijk ik bijna uit naar de examens. Ik ga nu ook niet staan juichen, zo leuk vind ik het nu ook weer niet.Maar ik vind het de examenperiode best rustgevend.

Vandaag geef ik jullie enkele redenen waarom de examens best wel meevallen. Ondertussen deel ik ook enkele tips die voor mij persoonlijk helpen om te studeren.

  1. Eigen ritme

Een van de voordelen van de blok is het feit dat je in je eigen ritme kan leven. Als pendelaar moet ik soms onmenselijk vroeg opstaan om op tijd in de les te geraken. Ik verlies ook vaak tijd door weggevallen lessen of treinen met vertraging. Ik sta echt niet graag vroeg op. Ik zet natuurlijk wel mijn wekker om te studeren, maar ik stel mijn wekker op een redelijk uur. Meestal is dit rond half negen, daarna heb ik een halfuurtje tijd om wakker te worden vooraleer ik er in vlieg. Tijdens de blok kan je gewoon je dag indelen naar jouw voorkeur. De ene zal liever vroeg opstaan, terwijl de ander liever tot laat in de nacht doorwerkt.

2. Pauzeer goed

Tijdens het studeren is pauzeren enorm belangrijk. Ik ben persoonlijk fan van korte pauzes. Veel mensen houden pauzes van een halfuur en kijken in die tijd bijvoorbeeld een aflevering van een serie. Ik raad dit niet aan, want voor je het weet ben je al drie uur aan het bingewatchen. Een ander nadeel van een lange pauze: het is enorm moeilijk om opnieuw je concentratie te vinden. Ik pauzeer zelf ongeveer vijf minuten om het uur. Ik doe dit gewoon op gevoel, als ik vlot bezig ben, kan ik wel twee uur doorwerken voor ik pauzeer. In ruil voor mijn korte pauzes stop ik in de avond wel altijd redelijk vroeg met leren.

Drink ook veel water tijdens het leren en probeer wat ‘gezonde’ snacks te eten. Ik heb altijd de behoefte om me vol te proppen tijdens het studeren. Ik laat mijn moeder vaak studentenhaver meebrengen. Het vult en is niet super ongezond.

3. Slaap genoeg

Ik zei daarnet dat je in je eigen ritme kan leven, maar je houdt toch wel best rekening met je slaap. Je slaapt toch best 8 uur per nacht. De blok en examens duren samen best lang. Na een maand kan je echt al een groot slaaptekort hebben, wat niet goed is voor je concentratie en gezondheid. Ik slaap denk ik meer tijdens mijn blok dan tijdens het schooljaar. Nog een reden waarom het best een leuke periode is: ik hou van slapen!

4. Schema

Ik werk het best met een studieschema, niet iedereen zal daarmee akkoord gaan. Ik maak op voorhand een planning en hou me er ook altijd strikt aan. Op die manier weet ik zeker dat ik voldoende tijd zal hebben voor elk vak. Het is me tot nu toe al altijd gelukt om goeie punten te halen. Hopelijk blijft dit werken.

5. Vind je eigen studiepatroon

Iedereen heeft een andere methode om te studeren. Ik denk niet dat er een juiste of foute manier is. Ik vat bijvoorbeeld geen enkele cursus samen, terwijl mijn klasgenoten dit bijna allemaal doen. Ik vind dat gewoon tijdsverspilling en leer veel beter op een andere manier. Het kan even zoeken zijn naar een methode die bij je past. Proberen is de boodschap.

Wat zijn jouw beste studietips?

ps: Ik doe mijn uiterste best om tijdens de examens voldoende te posten, maar wees niet boos als het mij niet altijd lukt!

Liefs,

Emma

 

8 gedachten over “Examens: de leukste periode van het jaar

Geef een reactie

CommentLuv badge